Kinderen spelletjes op de bank thuis

Praktijkvoorbeelden

Hier vindt u een aantal voorbeelden waar een gezond binnenmilieu bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Sommige praktijkvoorbeelden zijn speciaal van belang voor jeugd.

iedereen

Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

Het nieuwe Erasmus Medisch Centrum wordt een voorbeeld van een ‘healing environment': een prettige, gezonde en veilige omgeving om te herstellen en te werken. In de nieuwbouw komt een hoogwaardig binnenklimaat met veel groen. Er is meer aandacht besteed aan familie en vrienden van de patiënten, bijvoorbeeld in familiekamers. Een helder en overzichtelijk gestructureerd gebouw voorkomt onnodige stress bij patiënten en bezoekers.

PRONET (Engelstalig)

Overzicht van wetenschappelijke voorbeelden op het gebied van binnenmilieu (‘indoor air'), waaronder Nederlandse voorbeelden van allergeenarme woningen.

Jeugd

Allergeenarme woningen, Barendrecht

In Barendrecht zijn veertig allergeenarme woningen gerealiseerd voor gezinnen met kinderen met allergisch astma. Deze woningen zijn ingericht met gladde, goed te reinigen materialen. Ze zijn bovendien goed te ventileren, comfortabel en niet vochtig. Dit voorkomt zo veel mogelijk dat allergenen, stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken, in de binnenlucht komen.

Frisse School: Pieter Wijtenschool, Waalwijk

De Pieter Wijtenschool in Waalwijk is de eerste Frisse School en heeft diverse maatregelen genomen om een gezonde en duurzame school te worden, waar het goed leren en lesgeven is. Een greep: renovatie met duurzame materialen, vloer- en dakisolatie, dubbel glas, maximaal daglicht, functionele zonwering en energiezuinige verlichting. De luchtkwaliteit is verbeterd. De provincie Brabant, de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) en het Astma Fonds zetten zich samen in om scholen frisser te maken.