logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezonde Leefomgeving

Jaargang 2, Editie 1, 12 mei 2022

 
De nieuwsbrief Gezonde Leefomgeving houdt je op de hoogte van ontwikkelingen rondom leefomgeving en gezondheid & bijeenkomsten van het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid.


Deze keer veel aandacht voor een groene gezonde leefomgeving, het position paper van de VNG en een live kenniscafé van het netwerk op 23 juni.

Een groene leefomgeving maak je samen

 
Groene leefomgeving

Stadionplein, Amsterdam (via College van Rijksadviseurs)

Groen is belangrijk voor een gezonde, klimaatadaptieve en biodiverse leefomgeving. Maar hoe realiseer je een groene gezonde leefomgeving gezien de huidige strijd om ruimte? Hierover ging op 23 maart het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid in gesprek met zes gastsprekers, waaronder Rijksadviseur Wouter Veldhuis, en ruim 100 professionals van provincies, GGD’en, gemeenten, rijk en adviesbureaus.

Duidelijk werd gemaakt dat ruimte voor groen meer oplevert dan gezondheid. Zelfs in Nederland is ruimte voor een groene en gezonde leefomgeving als we niet sectoraal maar integraal aan de woningopgave en leefomgeving werken. Lees en kijk hoe groen een fundamentele plek kan krijgen in herinrichtingen en omgevingsplannen.

Meer informatie over het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid en de bijeenkomsten ervan.

 

Praktijkverhaal: van woningsloop tot veelzijdig park

 

Park Rozendaal (via Sport@Ruimte, Amsterdam)

Meer groen? In Hillegom begon men met het beplanten van een stukje grond dat vrij kwam door woningsloop. Dit groeide uit tot een langgerekt park door het koppelen van stukken openbare ruimte. Compleet met een sportieve wandel- en fietsroute, een natuurspeelplek én ruimte voor waterberging.

Vincent Lommerse, projectleider inrichting openbare ruimte, vertelt in dit nieuwe praktijkvoorbeeld in de Gids Gezonde Leefomgeving hoe Hillegom hierin slaagde.

 

Beeldverhaal Groene & Gezonde Leefomgeving

 

De Gids Gezonde Leefomgeving is vergroend, met een beeldverhaal over Groen en een gezonde leefomgeving. Groen biedt oplossingen voor meerdere maatschappelijke opgaven. Het beeldverhaal vertelt en verbeeldt hoe en waarom. Hierin vind je een samenvatting van de gezondheidseffecten van groen, een podcast, praktijkverhalen en (geo)data over het verkoelend effect van groen. En veel verwijzingen naar literatuur, zoals over het groen en gezond inrichten van de leefomgeving.

 

Laat het zien! Nieuwe films Gezonde Leefomgeving

 

Wil je nieuwe raadsleden of bestuurders vertellen over gezondheid in ruimtelijke plannen? Organiseer je een bijeenkomst met collega’s uit verschillende disciplines? Gebruik dan één van onze nieuwe films!

Nu online: hoofdfilm ‘gezonde leefomgeving’ (5 min) en vier themafilms (2 á 3 min) over:

  • gezonde mobiliteit,
  • groen en gezondheid,
  • de omgevingswet, en
  • gezondheidsbevordering.

In de films geven deskundigen uit de praktijk suggesties voor het werken aan een gezonde leefomgeving. Een prima teaser om een bijeenkomst mee te starten!

 

Kenniscafé 23 juni: ‘Wonen op hoogbelaste locaties: grote ambities en weerbarstige praktijk’

 

Het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid organiseert op 23 juni een live kenniscafé in Utrecht. Marieke Theeuwen (Provincie Utrecht) neemt ons mee in de uitdagende afweging bij gemeenten tussen gezondheid en milieukwaliteit in gebiedsontwikkelingen, woningbouwlocatieplannen en omgevingsvisies. Daarna een borrel met collega’s werkzaam op het raakvlak van leefomgeving en gezondheid. De ruimte is beperkt, dus meld je snel aan.

Wanneer: 23 juni van 16:00-18:00
Locatie: ‘Anne’, 2 minuten lopen van Utrecht CS
Kosten: er zijn geen kosten aan verbonden

Aanmelden
 

Gezonde leefomgeving: ‘satéprikker’ door maatschappelijke opgaven

 

Gemeenten besteden steeds vaker aandacht aan het belang van een gezonde leefomgeving. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar ideeën erover gepubliceerd in ‘Samenwerken aan de gezonde leefomgeving’. Het position paper vormt de agenda om in 2022-2023 bewustwording en beleidsvorming over gezonde leefomgeving onder de aandacht te brengen. Van belang daarbij: gezondheid meewegen bij keuzes in het fysiek domein.

 

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het RIVM.

De nieuwsbrief is een van de producten van het Informatie- en Kenniscentrum Gezonde Leefomgeving (iGLO).

 

Heeft u vragen of suggesties over de nieuwsbrief Gezonde Leefomgeving? Laat het ons weten.

Contact: info@gezondeleefomgeving.nl

 
De Gids Gezonde Leefomgeving biedt beleidsmakers en professionals informatie, data, instrumenten, praktijkvoorbeelden en methoden om te werken aan een gezonde leefomgeving.
 
Aan de Gids werken RIVM en RWS samen in opdracht van het Ministerie van IenW.
Meer weten: www.gezondeleefomgeving.nl/