logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezonde Leefomgeving

Jaargang 4, Editie 1, 9 april 2024

 
De nieuwsbrief Gezonde Leefomgeving houdt je op de hoogte van ontwikkelingen rondom leefomgeving en gezondheid & bijeenkomsten van het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid.

Bijeenkomsten

Bijeenkomst ‘Naar een gezonde leefomgeving via meerdere beleidsdomeinen’

Gezondheid koppelen aan ambities van andere beleidsthema’s? Dit kan voor de gezonde leefomgeving!
Hierover organiseert het Netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid op 22 mei 2024 een bijeenkomst. Een ochtend vol inspirerende sessies, we horen voorbeelden en gaan er zelf mee aan de slag. De ochtend sluit af met een netwerklunch.
Ben jij er ook bij? Meld je aan via deze link.

 

Schakeldag IPLO: hét kennisevenement over de Omgevingswet

Op 27 juni 2024 vindt de jaarlijkse Schakeldag plaats in ‘s-Hertogenbosch. Een goed moment om erachter te komen waar je staat omtrent de omgevingswet door kennis te halen, te delen en te netwerken. Het volledige programma met workshops en kennissessies wordt rond half april bekend gemaakt. Meld je vast aan!
 

Nieuw op Gids Gezonde Leefomgeving

Praktijkvoorbeeld: Drentse dorpen in beweging

Het project ‘Dorp in Beweging’ brengt bewoners van vijf dorpen lichamelijk en mentaal in beweging. Luit Hummel, adviseur plattelandsontwikkeling, vertelt samen met de initiatiefnemers over de fysieke voorzieningen en het stimuleren van het gebruik ervan in dit praktijkvoorbeeld.

'Gezond ontwerpen’ in een nieuw jasje

Een omgeving gezond ontwerpen, hoe doe je dat en wat zijn de basisaanbevelingen daarin? Het onderdeel ‘Gezond ontwerpen’ op de Gids Gezonde Leefomgeving is geüpdatet: met ‘Vertrekpunten’ als toevoeging en een beknopter en helderder overzicht van aanbevelingen per thema. Neem een kijkje!
 

Gezonde nieuwtjes van partners

Dé kennisbundel voor een gezonde wijk

Welke gezondheidsaanpakken op wijkniveau werken echt in de praktijk? De interactieve kennisbundel ‘Gezond leven in gemeente en regio’ van ZonMw maakt dit inzichtelijk. Daarbij worden tools aangeboden om aan de slag te gaan met bewoners van verschillende leeftijden en achtergronden.

Werk jij aan stedelijke ruimtelijke ontwikkeling?

Maak kennis met de Groene Baten Planner-demo. In deze demo is de Groene Baten Planner van het RIVM ingepast in de 3D Cityplanner van StrateGis. Zo kun je voor elke willekeurige stedelijke omgeving in Nederland zelf verkennen welke baten het toevoegen van groen oplevert.

Verwachte subsidie: Impuls gezonde leefomgeving

De subsidie 'Impuls gezonde leefomgeving' is naar verwachting eind deze maand aan te vragen bij ZonMw. Gemeenten en GGD’en kunnen hiermee dit jaar nog praktijkgerichte kennis op het gebied van gezonde leefomgeving toepassen. Lees op ZonMw.nl meer over het subsidieprogramma. De impuls is onderdeel van het bredere programma ‘Gezonde Leefomgeving’, dat ZonMw en RIVM uitvoeren.

De fysieke leefomgeving zó inrichten dat het gezond gedrag stimuleert

Als gemeente bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een buurttuin, beweegroute of de aanleg van meer groen? RIVM en Wageningen University & Research onderzoeken wat het effect van zulke ingrepen is op het gedrag van de buurtbewoners. Doet jouw gemeente in de loop van 2024 of begin 2025 ingrepen in de openbare ruimte én zijn jullie nieuwsgierig naar het effect ervan? Stuur dan een bericht naar info@gezondeleefomgeving.nl om meer informatie te ontvangen.
 

Gezien in het veld

Eén groennorm voor heel Nederland

Welke groennorm moet heel Nederland hanteren om drie grote uitdagingen - veranderend klimaat, biodiversiteitscrisis en maatschappelijke gezondheidsuitdagingen - aan te pakken? Dat heeft adviesbureau Sweco onderzocht in deze praktische verkenning door 10 bestaande normen te vergelijken.
 

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het RIVM.

De nieuwsbrief is een van de producten van het Informatie- en Kennispunt Gezonde Leefomgeving (iGLO).

 

Heeft u vragen of suggesties over de nieuwsbrief Gezonde Leefomgeving? Laat het ons weten via info@gezondeleefomgeving.nl

 

De Gids Gezonde Leefomgeving biedt beleidsmakers en professionals informatie, data, instrumenten, praktijkvoorbeelden en methoden om te werken aan een gezonde leefomgeving.

 

Hieraan werken RIVM en RWS samen in opdracht van het Ministerie van IenW.