Groene plekken in de stad waar je kunt ontspannen, bewegen, spelen en ontmoeten zijn belangrijk voor gezond stedelijk leven. Maar de ruimte voor deze groene plekken staat steeds meer onder druk. Dr. ir. Hanneke Kruize, lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling aan Hogeschool Utrecht en RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), zoekt naar manieren om stedelijke verdichting te combineren met gezond stedelijk leven. Zij hield op 16 december 2022 hierover haar openbare les.

Groen is goed voor de gezondheid

“Groen draagt bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid, blijkt uit een kennisbundeling van het RIVM. Juist ook voor mensen die meer tijd dichtbij huis doorbrengen, zoals kinderen, ouderen en mensen met een lagere sociaal-economische positie”, zegt Hanneke Kruize. “Uitzicht op groen en verblijf in het groen draagt bij aan stressvermindering, ontspanning en je beter kunnen concentreren. Groen kan ook bijdragen aan meer bewegen en zodoende het tegengaan van overgewicht, aan meer sociale contacten in de buurt, verkoeling op warme dagen, grotere biodiversiteit en een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat.”

Samenwerking HU en RIVM

HU en RIVM hebben beide kennis en expertise in huis die kan bijdragen aan onderbouwde, praktijkgerichte oplossingen voor een gezonde stedelijke ontwikkeling. Vanuit het L.INT lectoraat Gezonde Stedelijke Ontwikkeling kunnen HU en RIVM nu structureler samenwerken aan onderbouwde praktijkgerichte oplossingen, samen met praktijk- en kennispartners.

De openbare les van Hanneke Kruize is verwerkt tot een artikel. Hiernaast kan deze longread en een interview met haar over gezonde stedelijke ontwikkeling worden bekeken.