Op Zeeburgereiland in Amsterdam ligt de grootste betongesmeerde skatebaan van Nederland, maar het is meer dan dat! De skatebaan is ingebed in een park voor alle leeftijden, met wandelpaden en speeltoestellen. En er liggen sportvelden omheen die openbaar toegankelijk zijn. Zorgvuldige bewonersparticipatie zorgde ervoor dat op Zeeburgereiland een plek is ontstaan die volop wordt gebruikt door jong en oud, skaters en andere sporters, bewoners én mensen van buiten de wijk. En zij ontmoeten elkaar!  

Iris van der Helm (ontwerper openbare ruimte) vertelt hoe het initiatief van één skater leidde tot ‘Urban Sport Zone Zeeburgereiland’ waar volop sociale interactie plaatsvindt.

Veel kinderen zijn aan het recreeeren in het zeeburgereiland skatepark in Amsterdam

 Skatepark Zeeburgereiland, via Iris van der Helm

Het begon bij één skater

Het begon allemaal met een Amsterdammer die bij de wethouder Sport aanklopte met de wens om i.p.v. de gebruikelijke voetbalvelden eens te kiezen voor een andere sportfaciliteit op Zeeburgereiland: een skatebaan. De wethouder besprak dit initiatief met de projectleider, en die op zijn beurt met de ontwerpers openbare ruimte. Aan het begin van het ontwerpproces werden drie avonden georganiseerd voor inbreng van skaters, en ook drie voor bewoners. Daar kwamen meer wensen op tafel: een park, speel- en sportplekken, wandelroutes. Zo ontstond een breder plan: de skatebaan zou opgenomen worden in het landschap met faciliteiten voor jong en oud. 

Intensief gebruik en interactie

Het leidde tot een locatie die met recht ‘Urban Sport Zone’ genoemd wordt: allerlei sporten worden er beoefend. Naast skaters, komen er mensen op af die  wandelen, hard lopen of sporten op een van de vrij toegankelijke sportvelden. Ook ouders met kinderen zijn er volop te vinden bij de speeltoestellen in het park. Deze diverse groepen komen met elkaar in aanraking vanwege de rustplekken die bewust tussen de verschillende faciliteiten in liggen. Zo zitten skaters op dezelfde banken als ouders met jonge kinderen, wat leidt tot spontane ontmoetingen: versnaperingen worden gedeeld, oudere jeugd leert jongere kinderen skate trucs. De ontwerper trof er zelfs een oudere dame die naar eigen zeggen tweemaal per week speciaal de plek bezoekt voor de prettige sfeer en ‘gratis toneel!’ 

De toekomst van De Bewegende Stad

Amsterdam ontwerpt de fysieke leefomgeving al een aantal jaren volgens de principes van De Bewegende Stad: bewegen in de buitenlucht stimuleren. Dit betekent dat langzaam verkeer voorrang krijgt: fietsen en lopen als uitgangspunt en daarna openbaar vervoer (de auto staat achteraan op de prioriteitenlijst). Deze manier van inrichten leidt tot duurzame, klimaatvriendelijke en gezonde wijken met ruimte voor bewegen en sporten. In Amsterdam ligt het volgende project al op de tekentafel: weer een plan met aandacht voor verschillende gebruikers en inzet op vrij toegankelijke sportplekken, waarschijnlijk een openlucht zwembad met olympische afmetingen deze keer. 

Tips van de ontwerper

Senioren zitten op bankje bij het zeeburgereiland skatepark
  • ‘Als je iets wilt met bewegen in de openbare ruimte: doe het nu! Er is meer aandacht en animo voor dan ooit.’
  • ‘Ontwerp altijd in samenspraak met bewoners. Zij weten beter dan alle ontwerpers bij elkaar waar behoefte aan is en wat werkt in hun wijk.’
  • ‘Denk groot, er kan altijd meer dan je verwacht.’

Foto:  Iris van der Helm

outro

Skatepark Zeeburgereiland, via Iris van der Helm