Welke instrumenten zijn beschikbaar voor het bevorderen van een gezondere en duurzamere voedselomgeving?
Voedingscentrum Werkwijze voor gezondere en duurzamere eetomgevingen in de gemeente
Het Voedingscentrum heeft een Programma Eetomgevingen, waarvan de Richtlijn Eetomgevingen deel uitmaakt. Het Voedingscentrum heeft diverse mogelijkheden op een rij gezet voor gemeenten om de voedselomgeving gezonder te maken en biedt gemeenten stappen naar een gezondere en duurzamere omgeving.
Tevens heeft het Voedingscentrum onlangs een werkwijze voor gezondere en duurzamere eetomgevingen in de gemeente uitgebracht. Deze werkwijze is bedoeld voor gemeentelijke beleidsmedewerkers werkzaam in bijvoorbeeld het sociale, fysieke/ruimtelijke, preventie- en zorgdomein. Maar ook voor professionals die beleid mede vormgeven en uitvoeren.
In de werkwijze worden verschillende bouwstenen gegeven om aan de slag te gaan met de voedselomgeving, of eetomgeving:
- Bepaal de focus;
- Creëer draagvlak;
- Onderteken de ambitie;
- Ontvang ondersteuning;
- Borg in lokaal beleid;
- Maak de ambitie zichtbaar;
- Evalueer en stuur bij.
Bij al deze bouwstenen zijn voorbeelden, relevante links en uitleg opgenomen waarmee gemeenten aan de slag kunnen met concrete stappen om te werken aan gezonde en duurzame eetomgevingen.
Wil je in jouw gemeente aan de slag met de eetomgeving? Neem vrijblijvend contact op met de Adviseurs Eetomgevingen van het Voedingscentrum via eetomgeving@voedingscentrum.nl.
Stappenplan voedselverspilling verminderen
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft een stappenplan ontwikkeld waarmee gemeenten voedselverspilling kunnen tegengaan. Voorbeelden van stappen zijn: “zet verspillingsvrij op de agenda”, “achterhaal hoe verspillingsvrij de gemeente is”, “zet een stip op de horizon”, en “ga aan de slag”. Het stappenplan zit vol met tips, voorbeelden en handvaten om aan de slag te gaan met voedselverspilling.